Dit jaar is het tien jaar geleden dat mijn boek ‘Dienend Leiderschap’ uitkwam. Sindsdien heb ik duizenden leidinggevenden mogen inspireren de leidinggevende te worden die we zelf allemaal willen hebben. Pas afgelopen jaar kwam ik tot het besef, dat ik in mijn vurige betogen voor dienend leiderschap, een belangrijk onderwerp totaal over het hoofd heb gezien: inclusief leiderschap. Terwijl het een toch echt niet zonder het ander kan… Sterker nog: ze vloeien als vanzelf in elkaar over.
Samen met Ugur Özcan schreef ik afgelopen jaar het boek ‘Inclusief Leiderschap’, dat dit voorjaar verschijnt (bij Uitgeverij Business Contact). En zoals veel schrijvers zullen beamen, is het schrijven van een boek vooral een groot leerproces voor de auteur zelf. Zo deed ik dankzij Ugur, de experts die we interviewden en de boeken en artikelen die we in onze research lazen, een aantal ontdekkingen die vanaf nu niet meer zullen ontbreken wanneer ik als spreker en trainer de aandacht mag vestigen op dienend leiderschap. In een aantal blogs zal ik een paar ontdekkingen uitlichten.
De eerste ontdekking die ik deed, is dat inclusie een cruciaal onderdeel van dienend leiderschap is.
Dienend leiderschap is een hartzaak. Of in andere woorden: ben ik oprecht geïnteresseerd in de ander en wil ik empathisch naar hem of haar luisteren met het verlangen er voor hem of haar te zijn?
Inclusief leiderschap betekent dat ik de ander wil leren kennen en zijn stem wil horen – om vervolgens een effectiever dienend leider te kunnen zijn. Het een kan, zoals gezegd, dus niet zonder het ander.
Naast dat dienend en inclusief leiderschap uit het hart moet komen, betaalt het zich ook keihard uit. Jim Collins toonde in zijn boek ‘Good to Great’ (een boek dat iedere leidinggevende simpelweg moet lezen!) aan dat zogenoemde niveau-5-leiders én een duidelijke visie hebben én nederig zijn (= dienend leiderschap). De investering die dienend leiderschap vraagt, verdient zich volgens zijn onderzoek terug. Hetzelfde geldt voor inclusief leiderschap. Door empathisch te luisteren naar en oprechte interesse te tonen in hen die anders zijn dan wij, leren wij obstakels en behoeften kennen van bevolkingsgroepen die wij nu wellicht nog niet bereiken. Pas wanneer wij weten waar die ander naar verlangt, kunnen wij je een gids zijn en een goede oplossing bieden. (Lees: de juiste service of het juiste product bieden). Tel uit de winst!
Samengevat: wanneer je een samenleving wilt dienen (dienend leiderschap), zal je de ander moeten leren kennen door oprecht te luisteren en inspraak te geven (inclusief leiderschap). Een hartzaak die zich vroeg of laat ook nog eens uitbetaald.